Resultater

Norge og Skandinavia forøvrig har lenge dominert skiverdenen blant de beste i hele verden. Det hjelper selvfølgelig med snødekte landskap over fjell og fjorder store deler av vinteren, men det er heller ikke så mange andre land som har historie for ski som fremkomstmiddel som strekker seg helt tilbake til vikingtiden. Den meget sterke dominansen fra norske menn og kvinner de seneste årene begynner derimot å stresse internasjonale aktører, som er bekymret for at interessen for sporten vil dale betraktelig i andre land.

Rike Norge

I 2015 hadde Norge et langrennbudsjett på 65,3 millioner kroner. For å sette dette i perspektiv er det kun Sverige med sine 40 millioner kroner, som bruker mer enn en tredjedel av Norges budsjett. Dette bekymrer andre land, som tror sporten vil kunne bli totaldominert av landene med mest penger. Mange i Norge mener på sin side at det ikke bare er pengene som teller, men hvordan disse brukes. Norge kan også være sitt ansvar bevisst ved å arrangere seminarer og treningssamlinger for unge og oppadstormende nye talenter fra andre land, og i god sportsånd dele sin kunnskap med andre.

Harde tall

Tall fra 2015 tegner et ganske tydelig bilde av Norges fantastiske langrennslag. I tre mesterskap tok damesiden 14 av 18 gull, og på herresiden var tallet 6 av 16. Regner man verdenscuppoeng, så har Norge samlet totalt 12 871 poeng, neste lag på listen var Russland 5200 poeng – nesten en tredjedel av Norge! I 2015 ble det firedobbel kvinneseier i Tour de Ski, mot dobbelseier til herresiden. I 2014 tok nordmenn samtlige pallplasseringer i samme konkurranse.

Perspektiv

Norge kan derimot ikke sies å være det eneste landet som dominerer en spesifikk sport. Dette er ikke noe nytt. I OL is Sotsji klarte for eksempel Nederland å innhente 23 av 36 medaljer i skøyter. Det har også lenge vært utrolig sterke deltagere i sprint fra Jamaica og langdistanse fra Kenya. Fantastiske utøvere som drar hverandre opp er ikke noe nytt og bør absolutt ikke bli ansett som noe negativt. I Norge har langrenn vært ansett som en folkesport og elsket av fansen i flere tiår, og vi har all grunn til å være stolte av de prestasjonene utøverne våre står for.

Et forslag som kommer fra Det Internasjonale Skiforbundet(FIS) er å innføre et tak på hvor mye penger som kan sprøytes inn i sporten. Et lignende forslag ble sett i Formel 1 der tyskeren Sebastian Vettel totalt dominerte sporten i 2011. FIS-toppen Jürg Capol mener et pengetak vil jevne ut forskjeller fra land til land, slik at mindre rike land som Polen, Slovakia og Tsjekkia vil kunne stille til start uten astronomiske forskjeller i utstyr og støtteapparat.

Det er typisk norsk å være god

Det blir sagt at det er typisk norsk å være god, men nordmenn bør være forsiktige med å la dette gå til hodet og utvikle arroganse. Finland merket en kraftig nedgang for nasjonalsporten langrenn da de led under dopingskandalen i 2001. Det er kun de siste 4-5 årene at interessen for sporten har begynt å ta seg opp igjen. Når du står på toppen er det som kjent bare en vei å gå, og faren for å rase ned bør oppfordre til ydmykhet og forsiktighet.

Det siste året har norsk langrenn fått seg en kraftig ripe i lakken etter flere dopingmistanker. For land som lenge har stått i skyggen av Norge er det kanskje ikke så rart at de har lett for å trekke konklusjoner og kreve rettferdighet. Det har vært enorm forskjell i hvordan problematikken rundt doping i Norge har blitt fremstilt i norske medier sammenlignet med for eksempel i Russland og i Polen. Dersom Norge fortsetter sin dominans i sporten, men fortsetter å få sin troverdighet svekket av dopingmistanker, så kan det være en enorm belastning for den populære sporten.