Audun Laugaland

 

Audun Laugaland er en norsk langrennsløper som har spesialisert seg på langdistanseløp. Han ble født 27. oktober 1981 i Hjelmeland i Rogaland. Siden 2008 har han satset som eliteutøver og i 2010 ble han en del av Thomas Alsgaards lag Team LeasePlan Go. Dette samarbeidet tok slutt i 2015 og 2sesongen 016 ble derfor gått hos det svenske langdistanselaget Lager 157 Ski Team. Laugaland gikk i 2016 ut med uttalelsen om at han etter lang tenketid hadde bestemt seg for å legge tiden som eliteaktiv skiløper bak seg.

Oppvekst

Audun vokste opp i idylliske omgivelser på Laugaland gård i Vormedalen. Han ville dessverre miste moren sin da han bare var seks år gammel, men har gitt uttrykk for at han har hatt god støtte fra sin far hele veien. Som yngst i en gutteflokk på fem fikk unggutten Laugaland etter hvert huset for seg selv, da faren, som bønder flest, var ute og jobbet stort sett hele dagen og til alle døgnets tider. Faren, Johannes Laugaland, var en viktig støttespiller hele veien, og kjørte både Laugaland og kameratene på skirenn, samt stilte som skismører.

Prestasjoner

Mange husker nok det noe spesielle Vasaloppet i 2014, der Laugaland ledet suverent med opp til 40 sekunder enkelte plasser, og holdt teten i over 15 kilometer. Det ble allikevel for tøft å holde koken hele veien til mål, og bare seks kilometer fra målstreken ble Laugaland forbigått av sine noe mer uthvilte konkurrenter. Det endte med en fjerdeplass. Fortsatt en solid prestasjon, men forståelig nok smakte den litt surt etter å ha ligget i teten så lenge.

I høyfjellsrittet Sesilåmi har det derimot gått bedre for Rogalendingen. Det klassiske turrennet går over høyfjellet mellom Setesdal og Siridal. På grunn av omgivelsene og raskt skiftende værforbehold er rittet ansett som så krevende at deltagere må selv bære med seg en ryggsekk på minst 3 kg hvor det skal ligge mat, drikke, vindtøy og skift. Her har Laugaland deltatt siden 1998, da var han bare 17 år. Til tross for sin unge alder klarte han å komme på 20. plass første året, og etter dette klatret han raskt. I 1999 fikk han en 18. plass, men i 2000 skjedde det noe positivt med formen, og han klarte plutselig å komme på 6 plass. Siden da har han vært på pallen alle årene han har deltatt med unntak av 2014 da han havnet på 5. plass. Han har vunnet tre ganger så langt, med delt førsteplass i 2009, samt egen førsteplass i 2015 og 2016.

Karrieren

Det var i 2010 at Laugaland ble en del av Thomas Alsgaards lag Team Alsgaard. I 2013 skiftet navnet lag til Team LeasePro Go etter en sammenslåing med Team Norgeshus, ledet av Emil Søbak. Det ble satset hardt og siden 2011 var Laugaland med på langrenn verden over.

I 2015 fikk 34-åringen dessverre den tunge beskjeden om at han ikke lenger fikk fornyet kontrakten med laget. Laugaland ble naturlig nok svært skuffet, og følte ikke at han hadde visst alt hva han var god for. Med sin stålvilje og ukuelige optimisme tok Laugaland kontakt med andre lag i klassen, men konkurransen var svært hard. Til slutt fikk han tilbud om plass på det svenske laget Lager 157 ski team, der han kunne trene sammen med tidligere Vasaloppvinner Jörgen Brink.

Etter en skuffende sesong i 2015/2016 bestemte Laugaland seg allikevel for å legge elitesporten på hylla og heller fokusere på sivilkarriere, kone og barn. Han er fremdeles svært glad i å gå på ski, og blir nok å se i mer enn ett Sesilåmi i årene som kommer, et ritt som var viktig for moren hans. Det blir spennende å se hva fremtiden bringer for Audun Laugaland.