Kontakt

Her på audunlaugaland.no er vi lidenskapelig opptatt av ski og langrenn. Langrenn må jo virkelig ansees som en av Norges nasjonalidretter, og det er slettes ikke vanskelig å forstå hvorfor. Det finnes referanser til ski og skiløp helt tilbake til vikingtiden, i Sibir, hos samene og hos urbefolkningen i Nord-Amerika. Selv om sporten har utviklet seg kraftig siden den gang, så er hovedaspektene fremdeles de samme, og skisport fortsetter å fenge og engasjere det norske folk.

Det er selvfølgelig spesielt gøy når Norge tar hjem medaljer fra hele verden igjen og igjen, og Norske langrennsutøvere har lenge vært kjente fjes og navn i hus og hjem over hele verden. Hvem husker vel ikke legendene Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Thomas Alsgaard, Bente Skari, Anders Aukland, Odd-Bjørn Hjelmeset, Frode Estil, Marit Bjørgen og Petter Northug. Langrenn har sterke røtter i den norske folkesjelen, og vil forhåpentligvis fortsette å ha det i mange tiår fremover.

Hovedforskjellen for hvordan langrenn ble utøvd i vikingtiden sammenlignet med i dag, var nok at de gikk med to forskjellige ski, en kortski og en langski. Langskien ble brukt til å gli med, mens kortskien ble brukt til å gi fraspark og til å komme seg opp bakker. I stedet for to staver ble det kun brukt en lang stav. I en tid med lange avstander og mye snø er det lett å forstå hvorfor vikingene i Skandinavia utviklet ski, og vi er stolte av å videreformidle denne gamle sporten.

Her på siden vil du kunne finne interessante og varierte artikler om forskjellige tema som omfatter skisporten. Det er tross alt ikke bare utøverne det er snakk om, selv om disse er flaggbærerne, men også støtteapparat, idrettslag, sponsorer og familie. Sammen kommer utøvere og støtteapparat sammen i god, norsk dugnadsånd og dyrker frem noen av de aller beste utøverne i hele verden.

Du kan også lese inngående artikler om noen av de største og etterhvert viktigste skirennene i Skandinavia, slik som Vasaloppet og Birkebeinerrennet. Ikke bare er disse løpene store, lange løp som virkelig tester deltagerne til de ytterste, men i god skiånd er disse løpene også sterk knyttet til tradisjon og historie. Det er ganske inspirerende å vite at fremtiden til både Norge og Sverige på et eller annet tidspunkt har ligget i hendene til en eller flere dyktige skiløpere.

Uansett hva som skjer med utøverne på elitenivå vil nok ski-Norge fortsette å dyrke frem skiglede og kjærlighet for naturen gjennom engasjerte trenere, familiemedlemmer og unge utøvere. Noe av det beste som er må vel være å se frossen nysnø ligge hvit og urørt utenfor hytta om morgen, for deretter å pakke sekken med kakao, appelsin og kvikklunsj. Med en god frokost i magen er man klar for en fantastisk tur og noe av det beste norsk vinter har å by på.

Vi ønsker alltid velkommen tilbakemeldinger fra publikum, du er mer enn velkommen til å ta kontakt dersom du har kommentarer eller spørsmål om siden.