Hjelmeland IL

Hjelmeland er en kommune i Rogaland hvor det viktigste næringslivet tradisjonelt sett har vært landbruk og fruktdyrking. Navnet stammer fra den karakteristiske åsen hjelmen, som er godt synlig over kommunesenteret. Den beste skiutøveren fra Hjelmeland IL er Audun Laugaland, som kom på 4. plass i Vasaloppet i 2014. I 2016 var lederen for laget Nils Viga med nestleder Agnes Kleppa.

Historie

Hjelmeland IL er det eldste idrettslaget i Ryfylke og feiret sitt hundreårsjubileum i 2010. Det var Kristoffer Brakstad, Halfdan Halvorsen, Bertel Haugsland og Johan Haugsland som stiftet det som da skulle hete Hjelmeland Turn- og idrettsforening. Fra 1910 til 1923 var det Kristoffer Brakstad som satt som leder. Brakstad var en svært viktig støttespiller og drivkraft for laget, og var en enorm ressurs for det ferske idrettslaget.

Etter stiftelsen i 1910 var det hovedsakelig turn og friidrett som ble bedrevet, men i 1918 skulle fotballinteressen blusse opp. Denne har siden da vært hovedaktiviteten for idrettslaget, som spiller med svart shorts og hvite skjorter. Etter 37 år som idrettslag, så fikk de endelig egen bane i 1947. Siden den gang har Fister idrettsplass/Årdal stadion vært hjemmebane for laget. Laget spiller i 5. divisjon. I 1945 godkjente også Norges idrettsforbund søknaden om at idrettslaget skulle skifte navn fra Hjelmeland Turn- og Idrettslag til IL Hjelm, for å bedre inkludere alle de forskjellige idrettene som nå ble bedrevet i samme idrettslag.

Et par år etter stiftelsen av eget fotballag, så ble det i 1958 også startet med femkamp og vinteridrett. I 1967 begynte også idrettslaget med håndball, men har hatt noe varierende interesse. Utover dette driver Hjelmeland IL også med herretrim, dametrim, sykkelritt, volleyball, skirenn, skøyter og mye annet. I 2006 slo Fister idrettslag seg sammen med IL Hjelm og ble kjent som Hjelmeland IL. Idrettslaget har i dag mellom 500 og 600 medlemmer.

Ski

I tillegg til fotballgruppa har Hjelmeland IL også et aktivt skilag som fokuserer på lystbetont trening og treningsglede for alle utøverne. For juniorlaget har laget blant annet hjulpet frem talentet Tobias Topp Sandvik, som med sine 17 år klarte å oppnå en meget respektabel 9. plass på 10 km fristil i Norgescupen for juniorer. I den samme Norgescupen i 2015 klarte også lagets Kristrun Gudnadottir å gå inn på en 53. 52. og 51. plass i klassen for junior 18 år.

Hjelmeland IL har også vært med å dyrke frem talenter i verdensklassen, hvor eliteutøver Audun Laugaland er den foreløpig mestvinnende skiløperen fra Helgeland. Av nyere sportsutøvere finner vi Lisa Kvamme, som nylig har blitt medlem av det relativt nye eliteskilaget Veidekke Vest. Veidekke Vest har som formål å samle noen av de beste skiløperne på Vestlandet og hjelpe disse frem mot Norgesmesterskap og toppsatsing.

Trim

Med sin typiske vestlandsgeografi er også Helgeland et utmerket sted å nyte fjellturer og turtrim. Spesielt populært i denne gruppa er bland annet Fisterløpet og flere sykkelritt, blant annet de vært med på å arrangere vakre Tour de Fjords. Trimgruppa har også hatt stor suksess med sin aktivitetsuke «Fritt Fram», rettet mot elever i 3.-7. klasse. Her får elevene prøvd seg på mage forskjellige idrettsgrener, og kan således være med på å skape interesse og engasjement for andre grupper i idrettslaget.

Sponsorer og samarbeidspartnere

Hjelmeland IL nyter godt av generøse partnere som hjelper til med å styrke idrettsgleden for barn og unge i området. Disse er i hovedsak lokale aktører, slik som Hjelmeland Sparebank, Marine Harvest, Helgøy Skyssbåt, Enkel Bygg og Butikk, Brødrene Jørmeland, Hjelmeland Bygg, SPAR Hjelmeland, TF Regnskap, PG installasjon og Fister Smolt.